Fytotherapie

Planten zijn niet weg te denken uit ons leven. En dan gaat het niet alleen om de plantjes in de vensterbank maar ook zaken als meubels en kleren waar planten als grondstof dienen.
In het dagelijks leven maken we al zolang als mensen bestaan heel veel gebruik van planten.
Daarbij eten en drinken we planten in de vorm van groenten, sappen, koffie en thee en komen we bijvoorbeeld planten tegen in de badkamer als het om parfums en doucheschuim gaat..

lampen

Het gebruiken van planten in medicijnen bestaat al vele eeuwen. Als iets al zo lang bestaat is er dus ook veel kennis en ervaring over aanwezig. Dat de mens al zo lang planten voor medicinale doeleinden gebruikt, weten we doordat er oude teksten zijn gevonden die planten beschrijven met de medicinale toepassingen ervan. De Assyriërs en Babyloniërs hielden op kleitabletten hun medische inzichten bij.
Wist u bijvoorbeeld dat in 1829 een Franse apotheker dankzij nieuwe wetenschappelijke technieken de stof salicine uit de Wilg haalde.
Op zich kan die stof heel schadelijk zijn voor de maag. Deze stof werd later echter vermengd met azijnzuur en dient nu als de grondstof voor aspirine..!

Wereldwijd maakt tegenwoordig nog 80% tot 90% van de wereldbevolking voornamelijk gebruik van fytotherapie, aldus schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties.

Er is nog een heleboel te ontdekken, want volgens schattingen is slechts 5% van de tropische plantensoorten onderzocht op medicinale kwaliteiten.
De farmaceutische industrie zoekt steeds vaker in de oerwouden naar nieuwe grondstoffen in de oerwouden vanwege de grote vraag om nieuwe medicijnen.
Het regenwoud is de grootste en rijkste apotheek van deze planeet.

In 1983 was in de VS geen enkel (farmaceutisch) bedrijf betrokken in plantenonderzoek in ontwikkelingslanden terwijl in 2002 dit al meer dan tweehonderd waren.
Ook in Nederland zijn vele bedrijven dagelijks bezig de fytotherapie te gebruiken voor de ontwikkeling van hun producten.
De kennis over planten is in grote mate aanwezig en bevestigd door klinisch en wetenschappelijk onderzoek.

Wij blijven wekelijks op de hoogte van de ontwikkelingen die ook Nederlandse bedrijven doormaken en gebruiken deze kennis graag in onze praktijk om u te helpen.
planten
Een plant wordt blootgesteld aan allerlei invloeden zoals zon en regen en de bodemgesteldheid. Deze variabele invloeden bepalen mede de concentratie en samenstelling van geneeskrachtige inhoudsstoffen in planten.
Dat kan op zich een nadeel zijn als de concentratie van een medicijn in het bloed op een bepaald niveau gehouden moet worden.

De producten waar wij mee werken zijn afkomstig van gerenommeerde fabrikanten die garanderen dat de juiste concentratie aanwezig is in het product.
Afhankelijk van de definitie van wat een natuurlijk product is of een afgeleide daarvan, heeft 25% tot 50% van de geneesmiddelen een natuurlijke oorsprong. Denk bijvoorbeeld aan cytostatica (‘chemo’) , antimicrobiële middelen (bijvoorbeeld antibiotica) of schimmels (antibiotica).

kamille Echte kamille (Matricaria chamomilla) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De soort komt overal in Europa voor en wordt op grote schaal geteeld in Hongarije en Oost-Europa. De botanische naam Matricaria is afgeleid van de Latijnse woorden "mater" wat moeder en "caria" wat zorg betekent. "Chamai" betekent grond en "millon" appel. Van de gedroogde echte kamille wordt thee gezet voor onder meer mondspoeling. Het drinken van de thee is kalmerend en ontstekingsremmend. Door het hogere percentage blauwe azuleen en bisabolol heeft de olie ontstekingsremmende eigenschappen en wordt deze bijvoorbeeld in zalfjes verwerkt.